+40744365862 ancaiorga2005@yahoo.com
Piatra Neamt, România
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
Whatsapp
Share on email
Email

Dă Like sau Share dacă îţi place!
Fericirea vine din interior
,,Petrece-ţi ziua cu fericire şi nu te mâhni... Fericit acela ce departe de griji va putea fi !"- Ode, Horaţiu

Adesea ne spunem nouă înşine... ,,Vreau să fiu fericit!”

De sărbătorile pascale ne urăm ,,Un Paşte fericit!...Iarna ,,Crăciun fericit!” ni se doreşte, iar de ziua naşterii Fericire se urseşte.

Uneori mărturisim cu voce tare: ,,Voi fi fericit când... voi avea, voi reuşi, voi face, voi obţine şi voi deveni..." sau îi rugăm pe ceilalţi:

,, Să-i amintiţi, vă rog frumos, adresa mea,/ De vă-ntâlniţi cu Fericirea.../ Strada Speranţei, la parter,/ O mai aştept şi mai sper!”

Dar de puţine ori ne întrebăm ,,Ce este, de fapt, FERICIREA?”

*Ce este Fericirea?

Etimologia cuvântului ,,felix, felicis" ne duce cu gândul la romani, la Provincia Dacia Felix şi la momentul în care limba română, ca limbă neolatină l-a moştenit, cu sensul de: ,, fericire, prosperitate, abundenţă, stare de bine, lipsită de griji"- ca substantiv şi cu valoare de adjectiv, sub varii înţelesuri - ,, fericit, norocos, prosper, fecund, bogat, priceput, talentat, autorealizat, echilibrat".

De când e lumea şi pământul, ab initio, de la începuturi, cum spun latinii, noţiunea de Fericire a fost definită în fel şi chip.

Adam şi Eva au plecat din Eden, renunţând prin liber arbitru la Fericirea ce le-a fost dată, iar de atunci omenirea e într-o continuă călătorie spre a o regăsi.

Ovidiu în Epistolele sale scrise în exil la Pontul Euxin, inspirat de Marea Neagră, Horaţiu în Ode, Socrate, Platon şi Aristotel în filosofia antică au căutat să desluşească tainele Fericirii.

Psihanaliza lui Freud, psihologia, sociologia şi neuroştiinţele, pleiade de poeţi, compozitori şi scriitori, fiecare în parte şi toţi împreună au cântat, elogiat sau definit Fericirea.

Psihologia Pozitivă şi Ştiinţa Fericirii ne fascinează cu cercetări, cu informaţii inovatoare şi secrete ale atingerii ei.

Noi, toţi oamenii, însă, fugim care-ncotro zilnic după Fericire... o căutăm la mii de kilometri depărtare, peste hotare... peste mări şi ţări şi în îndepărtate zări, pe vârfuri de munţi şi-n prieteni mărunţi...

,,Vine sau nu vine, daţi-mi un răspuns,/ Nu cred chiar de mine Fericirea să se fi ascuns!/ Unde umblă, unde este?/ De mi-ar da măcar de veste,/ Să ştiu că există şi mi-ar fi de-ajuns!"

(,,Strada Speranţei”- Corina Chiriac)

O vânăm ca pe-o comoară greu accesibilă. Intrăm în relaţii cu speranţa ca de la celălalt să ne parvină fericirea, iar ca părinţi, urmându-ne menirea, ne aşteptăm ca prin ai noştri copii să ne atingem împlinirea. Cu iluzii ne amăgim şi din aşteptări exterioare ne hrănim.

Dăm vina pe stări, pe emoţii şi lipsuri în gestionări, folosim prea mult exteriorul spre a ne ,,mobila" interiorul.

*Fericirea ne priveşte zâmbitoare dintr-ale noastre interioare

Da. Ea, Fericirea, ne priveşte zâmbitoare din ale noastre interioare... se întreabă curioasă când ne vom opri din a noastră căutare.

Interiorul creează exteriorul, iar puterea personală, ,, focul viu”, marile virtuţi şi marile secrete sunt ascunse înăuntrul nostru.

O legendă antică ne povesteşte cum Fericirea în noi sălăşluieşte: se spune că zeităţile s-au adunat, la mare sfat, când Fericirea pământenilor le-au dat.

Şi toţi zeii astfel s-au întrebat: ,, Unde Fericirea să o pitească, astfel încât oamenii cu greu să o găsească?”

-,, Le-ascundem bine, precum şi Puterea, în interiorul lor, şi Fericirea!” răspunsul l-au găsit îndat’, căci înăuntru e cel mai greu de căutat!

Şi-acum că am aflat, să ne oprim din alergat! Să-ncepem din interior la căutat!

Da, Fericirea nu este doar destinaţia, este călătoria care începe cu noi înşine, iar cu cât ne cunoaştem mai bine, cu atât vom constata că suntem mai fericiţi.

Socrate, ne îndeamnă la introspecţie, prin sloganul zeilor înscris pe frontispiciul Templului lui Apollo din Delphi, ,,Nosce te ipsum!/ Cunoaşte-te pe tine însuţi!” şi ne spune că, mai întâi de toate, e necesar să ne explorăm interiorul spre a cuceri, ulterior, exteriorul.

Şi-ndemnul său nu e-n zadar, el ne aduce-n dar cunoaşterea de sine şi-apoi starea de bine.

Iar starea de bine este, de fapt, starea de Fericire, de pace a minţii şi linişte a sufletului, starea în care suntem împăcaţi cu noi înşine şi cu ceilalţi... sentimentul de împlinire şi bucurie a vieţii, acea ,,joie de vivre” a francezului şi ,,gute laune” a germanului, vestita ,,wellbeing” a englezului sau ,,ikigai-ul” japonezului.

*Fericirea este echilibrul între minte-corp-suflet-energie, o emoţie pozitivă şi o stare înălţătoare...

Dr. David Hawkins în cărţile sale demonstrează că Fericirea ne aduce o energie înaltă în corp, (peste 500 MHz) şi este o puternică sevă vitală, căci conţine în ea vibraţia iubirii şi a recunoştinţei, a bucuriei şi a păcii interioare, a înţelegerii, iertării, încrederii, optimismului şi curajului.

Cercetările lui Hawkins o plasează în ,,Piramida conştiinţei” aproape de vârf, în nivelul 3 de conştiinţă, al sincronicităţii şi evenimentelor extraordinare, deasupra nivelului 2 şi nivelului 1 al performanţei, respectiv al productivităţii şi bunei dispoziţii.

Ceea ce demonstrează că atunci când trăim în energia Fericirii, atragem în viaţa noastră evenimente extraordinare şi oameni de aceeaşi vibraţie, care ne ajută să evoluăm. Atragem contexte de creştere şi performanţă, ne creăm propria stare de bine şi acceptare de sine.

,, Un farmec blând de fericire/ Tu răspândeşti oriunde-ai sta./ Eşti fericirea tuturora,/ Dar mai întâi de toate, a ta."

(,,Atât de dulce"- M. Eminescu)

Nu ne rămâne decât să fim fericiţi!

Cum? Prin zâmbet şi recunoştinţă, prin muncă şi stăruinţă, prin fapte bune şi compasiune, prin credinţă şi bunăvoinţă... prin răbdare şi păsare, prin cunoaştere şi explorare, prin POZITIVISM în faptă, gândire şi simţire... prin iubire şi autodevenire.

Poveştile şi scrierile biblice ne dau ,,dezlegare la Fericire" în smerenie, bunătate şi blândeţe, căci Iisus, în Predica de pe Munte, completează fiecare îndemn creştin cu Cele 9 Fericiri. Acestea ne cheamă la o viaţă-n cumpătare şi în virtuţi ce ne întregesc sufletele, ridicând pe bună dreptate creştinismul la rangul de Religie a Bucuriei, nu a Fricii, ci a Iubirii şi a Fericirii, toate cu dreaptă măsură.

Cele 9 Fericiri
*Fericirea este o ALEGERE...

Pentru a ne alătura celor 22 % oameni fericiţi de pe întreg mapamondul (conform unui Raport O.N.U.), este nevoie să ne dăm voie, SĂ ALEGEM... Fericirea zilnic s-o culegem!

Precum bătrânul centenar care întrebat fiind cum de-a ajuns la acea vârstă matusalemică, a răspuns discret cu al său secret: ,,În fiecare dimineaţă AM ALES să fiu fericit cu a mea viaţă!”

,,Gaudeamus igitur",

Să ne bucurăm, aşadar,

În fiecare dimineaţă,

De a noastră frumoasă viaţă!

Să alegem bunătatea, recunoştinţa şi iubirea,

Să conjugăm la prezent, din interior, Fericirea!

Fiecare zi este un dar unic... Este o nouă şansă de-a ne da întâlnire cu Fericirea din interior...

Be Positive! Be Happy! Be YOU!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
Whatsapp
Share on email
Email

Dă Like sau Share dacă îţi place!

4 răspunsuri la “Fericirea vine din interior”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
Whatsapp
Share on email
Email

Dă Like sau Share dacă îţi place!